Rotumääritelmä

BICHON FRISE
(BICHON Á POIL FRISE) 

Alkuperämaa: Ranska / Belgia

(Hyväksytty: FCI 18.3.1997, käännös SKL-FKK)

KÄYTTÖTARKOITUS
Seurakoira

YLEISVAIKUTELMA
Pieni, iloinen ja leikkisä koira, jolla on eloisat liikkeet ja
keskipitkä kuono. Pitkä karva muodostaa melko avoimia korkkiruuvikiharoita
muistuttaen mongoliavuohen karvapeitettä. Pää on ylväästi pystyssä. Silmät ovat tummat, eloisat ja ilmeikkäät.

PÄÄ
Sopusuhtainen suhteessa runkoon.

KALLO-OSA
Melko litteä, vaikka karvapeite saa sen näyttämään pyöreältä. Kallo on kuonoa pitempi. Otsauurre on hieman havaittava.

OTSAPENGER
Vähäinen.

KIRSU
Pyöreähkö, musta, lähes sileä ja kiiltävä.

KUONO-OSA
Ei paksu eikä raskas, ei kuitenkaan suippo.

HUULET
Ohuet ja melko tiiviit; kuitenkin löysemmät kuin schipperkellä. Ylähuuli peittää juuri ja juuri alahuulen, mutta ei ole koskaan paksu eikä roikkuva. Huulet ovat tavallisesti mustapigmenttiset suupieliin saakka. Alahuuli ei ole paksu, näkyvissä eikä veltto; limakalvot eivät saa näkyä suun ollessa kiinni.

LEUAT / HAMPAAT / PURENTA
Normaali purenta eli alaetuhampaat ovat asettuneet tiiviisti yläetuhampaiden taakse.

POSKET
Litteät, eivät kovin lihaksikkaat.

SILMÄT
Tummat, pikemminkin pyöreät kuin mantelinmuotoiset, eivät vinoasentoiset. Silmäluomet ovat mahdollisimman tummat. Silmät ovat eloisat, eivät liian suuret; silmänvalkuainen ei saa näkyä. Silmät eivät ole niin suuret ja ulkonevat kuin griffon bruxelloisella tai kiinanpalatsikoiralla; (silmäkuoppa ei ole matala eikä silmämuna saa näkyä liikaa).

KORVAT
Riippuvat; hienon, kiharan ja pitkän karvan peittämät. Koiran ollessa tarkkaavainen korvat ovat suuntautuneet eteenpäin siten, että etureuna
koskettaa kalloa ja korva ei kohoa viistosti. Korvalehden kärki ei ulotu kirsuun saakka kuten villakoirilla, vaan kuonon puoliväliin. Korvat ovat myös kapeammat ja ohuemmat kuin villakoiralla.

KAULA
Melko pitkä; asennoltaan ryhdikäs ja ylväs. Kaula on yläosastaan pyöreä ja ohut ja levenee vähitellen liittyen sulavasti lapoihin. Kaulan pituus on suunnilleen kolmannes rungon pituudesta (27 cm korkealla koiralla rungon pituus on 33 cm ja kaulan pituus 11 cm). Mitat otetaan olkanivelestä ja sään kohdalta.

RUNKO
LANNE: Leveä ja hyvin lihaksikas, hieman kaareva.
LANTIO: Hieman pyöristynyt.
RINTAKEHÄ: Hyvin kehittynyt ja rintalasta on erottuva. Viimeisetkin kylkiluut ovat kaarevat ja pitkät. Rintakehä on sivulta katsottuna melko syvä.
ALALINJA JA VATSA: Vatsaviiva kohoaa selvästi. Nahka on ohutta ja pinnanmyötäistä, hieman kuten vinttikoiralla.
HÄNTÄ: Kiinnittynyt selkälinjaan nähden hieman alemmaksi kuin villakoiralla. Tavallisesti häntä on viehkeästi ylhäällä kaartuen selkärangan suuntaisesti, ei rullalle kiertyneenä. Häntää ei typistetä eikä se saa koskettaa selkää, häntäkarvat saavat kuitenkin laskeutua selän päälle.

RAAJAT

ETURAAJAT
YLEISVAIKUTELMA: Eturaajat ovat edestä katsottuna suorat ja yhdensuuntaiset. Hieno luusto.
LAVAT: Melko viistot, eivät ulkonevat. Lapaluu ja olkavarsi ovat yhtä pitkät, noin 10 cm.
OLKAVARRET: Tiivisti rungon myötäiset.
KYYNÄRPÄÄT: Eivät ulospäin kääntyneet.
VÄLIKÄMMENET: Edestä katsottuna lyhyet ja suorat, sivulta katsottuna hieman viistot.
KÄPÄLÄT: Voimakkaat. Kynnet ovat mieluiten mustat; tämä tavoite on vaikea saavuttaa.

TAKARAAJAT
YLEISVAIKUTELMA: Lantio on leveä.
REIDET: Leveät, lihaksikkaat ja viistot.
KINTEREET: Voimakkaammin kulmautuneet kuin villakoiralla.
KÄPÄLÄT: Kuten etukäpälät.

NAHKA
Pigmentti on valkoisen karvapeitteen alla mieluiten tumma; sukuelimet ovat pigmentiltään mustat, sinertävät tai vaaleanruskeat.

KARVAPEITE
KARVA: Hienoa, silkkistä, melko avoimilla korkkiruuvikiharoilla olevaa, muistuttaa mongolianvuohen karvapeitettä. Ei pinnanmyötäistä eikä nyörimäistä, pituudeltaan 7-10 cm. Käpäliä ja kuonoa voidaan hieman siistiä.
VÄRI: Puhtaan valkoinen.

KOKO
SÄKÄKORKEUS: Korkeintaan 30 cm, mielummin pienempi.

VIRHEET
Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.

Lievä ylä- tai alapurenta. Pinnanmyötäinen, laineikas, nyörimäinen tai liian lyhyt karvapeite. Pigmentti, joka ulottuu karvapeitteeseen muodostaen siihen ruosteenpunaisia läikkiä.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET
Vaaleanpunainen kirsu; lihanväriset huulet; vaaleat silmät; ylä- tai alapurenta, jossa hampaat eivät kosketa toisiaan; rullautunut tai spiraaliksi kiertynyt häntä, mustat läikät karvapeitteessä.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespusseihin.

HUOM! Rotumääritelmä on kirjoitettu aikuisen uroksen mukaan

Bichon frisén rotumääritelmän selvennös

Yleisvaikutelma – Pieni, iloinen ja reipas koira., joka kantaa päänsä ylväästi koholla. Vankka, ei kuitenkaan raskas. Karva muodostaa korkkiruuvimaisia kiharoita. FCI:n rotumääritelmän mukaan vain kuonon ja käpälien turkin siistiminen on sallittu. Anglosaksisissa maissa ja Pohjoismaissa turkin trimmauksella korostetaan koiran luonnollisia ääriviivoja; vaikutelma on tasapainoinen ja pyöreä. Turkki tulee jättää riittävän pitkäksi, jotta koiran puuterihuiskumainen ulkonäkö säilyisi.

Pää – Kallo kuonoa pitempi suhteessa 8:5 cm. Kallo litteä tai hieman kaareva., otsapenger loiva. Tämä yhdessä kallon riittävän leveyden kanssa tekee mahdolliseksi pyöreät ja eteenpäin suuntautuneet silmät. Vedettäessä linja silmän ulkonurkasta toisen silmän ulkonurkkaan ja siitä edelleen kuonon kärkeen muodostuu tasasivuinen kolmio. Posket sileät ja kuono pyöristynyt, alaleuka vahva. Kettumainen pää on virhe. Kirsu syvänmusta, ei liian pieni. Huulet tiiviit, ohuet ja mustat.

Silmät – Pyöreät, eivät koskaan mantelinmuotoiset, mahdollisimman tummat. Ulkonevat silmät ja liioitellun suuret silmät ovat virhe. Koiran katsoessa eteenpäin silmänvalkuaiset eivät saa näkyä. Luomien reunat tummat. Erittäin toivottavaa on musta pigmentti silmää ympäröivässä ihossa muodostaen silmien ympärille sädekehät. Silmien yhdessä sädekehän kanssa tulisi olla yhtä suuret kuin kirsu. Sädekehän puuttuminen antaa koiralle tyhjän ja tuijottavan ilmeen, mikä on vakava virhe.

Korvat – Riippuvat, koiran ollessa tarkkaavainen korvan sisäreuna koskettaa kalloa. Korvat ovat kiinnittyneet hieman silmien tason yläpuolelle. Korvalehti on ohut ja ulottuu kuonon puoleenväliin. Pään ja korvien karvoitus saavat yhdessä aikaan pyöreän pään muodon.

Purenta – Leikkaava, selvä ylä- tai alapurenta ovat hylkääviä virheitä. Leveät leuat ja ”kaunis” tasapurenta ovat rodulle toivottavammat kuin kapea ja heikko alaleuka. Täysi lukumäärä hampaita toivottava.

Kaula – Melko pitkä, hyväryhtinen. Pyöreä ja kapea ylhäältä leventyen vähitellen ja kiinnittyen sulavasti lapoihin. Kaulan pituus 1/3 rungon pituudesta (suhteessa 11:33 cm, 27 cm korkealla koiralla)

Runko – Hyvin kehittynyt. Voimakas eturinta, syvä ja suhteellisen pitkä rintakehä. Kaarevat vähitellen kapenevat kylkiluut. Lavat melko viistot; lapa- , olka- ja kyynärluu yhtä pitkät. Lanne leveä ja lihaksikas, kevyesti kaareva. Takaosa leveä ja kevyesti pyöristynyt. Pituus lapaluiden harjanteesta hännän tyveen on sama kuin koiran säkäkorkeus. Rungon syvyys on puolet koiran säkäkorkeudesta.

Raajat – Edestä katsottuna suorat. Luusto ei liian hento, mieluimmin keskivahva. Ranne lyhyt ja sivusta katsottuna hieman kalteva. Reidet leveät ja lihaksikkaat, polvet ja kintereet hyvin kulmautuneet.

Käpälät – Tiiviit, kissakäpälät. Polkuanturat mustat, mustat kynnet ovat toivottavat, mutta harvinaiset.

Liikkeet – Pitkät, tasapainoiset, vaivattomat. Potku on voimakas ja koira säilyttää tasaisen selkälinjan. Takaa katsottuna etu- ja takaraajat liikkuvat samassa linjassa. Polkuanturoiden tulee näkyä.

Häntä – Kaartuu kauniisti selän päälle selkälinjan suuntaisena. Hännän kiinnitys selkälinjan korkeudella tai vain hieman selkälinjaa alempana; muuten koira ei kykene kantamaan häntäänsä oikein. Hännän pituus puolet selän pituudesta. Häntä ei saa koskettaa selkää; hännän karvat laskeutuvat selän päälle. Korkkiruuvihäntä on vakava virhe.

Karvapeite – Hienoa, pehmeää ja kiharaa, koostuen pehmeämmästä pohjavillasta ja hieman kovemmasta päällyskarvasta. Turkki on pehmeä, mutta kimmoisa. Trimmattuna se vaikuttaa sametilta tai plyysiltä. Painettaessa aikuisen koiran turkkia se kohoaa takaisin ylös.

Väri – Aikuisen koiran väri on valkoinen, iho mieluimmin tumma. Pennun turkissa voi olla hieman kerman tai aprikoosin värisiä merkkejä, joiden tulisi olla poissa 15 kk ikään mennessä. Avattaessa turkkia näiden merkkien kohdalta karva on juuresta valkoinen.

Koko – Yläraja 30 cm, pienempi parempi, edellyttäen, että mittasuhteet säilyvät oikeina. Koosta riippumatta sukupuolileiman tulee olla selvä.