Jalostustoimikunta

Puheenjohtaja
Sanna Karhu
sugerin@kolumbus.fi
puh: 040 534 2290

Sihteeri
Mia Niemi-Aho
bfjalostustoimikunta@gmail.com

Jäsen

Merja Karppinen

Jäsen

Hanna Ruhanen

Jäsen

Katja Rahunen

Jäsen

Susanna Sillanpää

Jäsen

Tiina Räisänen

 

Jalostustoimikunnalta

Terveyskysely

Tervetuloa vastaamaan Bichon Frisé ry:n jalostustoimikunnan terveyskyselyyn. Tämä terveyskysely on tarkoitettu kaikille rekisteröidyille bichon friséille. Terveyskyselyn tarkoituksena on saada omistajilta koirien yleisestä terveydentilasta sekä tunnistaa roduissa huomiota vaativat terveysasiat. .Vastaa kyselyyn täällä

Uusi kaihidiagnoosi käytäntöön kaikilla roduilla.

Kennelliiton järjestelmään on lisätty oma koodi sellaiselle perinnölliselle kaihille, jonka merkitys koiran kannalta on vähäinen. Koodi ei millään rodulla rajoita koiran käyttöä jalostukseen, mutta diagnoosin saanut koira on syytä parittaa kaihin suhteen terveen yksilön kanssa. Tämä ei varsinaisesti vaikuta rodun PEVISA-ohjelmaan mitenkään, koska tämän diagnoosin saaneita ei silmätarkastuksessa merkitä ns. kaihikoiriksi. Eli tämän diagnoosin saaneita koiria on sekä PEVISAn että rotujärjestön sitoumuskasvattajasopimuksen puitteissa mahdollista käyttää jalostukseen. Tämä koskee tietenkin myös em diagnoosin saaneiden koirien jälkeläisiä.

Rotujärjestön sitoumuskasvattajasopimuksen allekirjoittaneiden kasvattajien tulee noudattaa Suomen Kennelliiton suosituksia, eli diagnoosin vähämerkityksinen katarakta saanut yksilö tulee parittaa kaihin suhteen täysin terveen yksilön kanssa.

Onko koiraltasi operoitu polveen liittyviä oireita? Bichon Frise yhdistys ottaisi mielellään lisätietoa vastaan.

– minkä syyn takia?
– miksi leikkaukseen päädyttiin?
– kuinka operaatio/kuntoutus sujui?
– koiran virallinen nimi

Tiedot kerätään luottamuksellisesti.

Lähetä tiedot
bfjalostustoimikunta@gmail.com

Polvilumpioluksaatio-ohje:

Yli 1-vuotiaana, mutta alle 3-vuotiaana patella luksaation osalta tutkitun koiran tulos on voimassa 2 vuotta. Yli 3-vuotiaana tutkitun koiran tulos on voimassa koiran eliniän, eli uusinta tutkimusta ei tarvita. Lisätietoja www.kennelliitto.fi

Koirangeenit-harmaakaihitutkimus rotumme osalta on seuraavassa vaiheessa:

24 katarakta koiran sekä 24 verrokkikoiran verinäytteet ovat parhaillaan analysoitavina, ja tuloksia voimme odotella kesäkuun 2011 loppupuolella. Testin tuloksista tietoa heti, kun sitä tutkimusryhmältä saamme, eli mahdollisesti jo 1,5 kk kuluttua.

Alla vielä kriteerit, joiden mukaan tutkimusryhmä on valinnut verrokit annetuista näytteistä.

Verrokkikoirien tulee olla seuraavanlaisia;
a) mahdollisimman vanhoja, mielellään >8 vuotta, vähintään >6 vuotta.
b) sisaruksilla ja vanhemmilla ei kataraktaa.
c) kontrollikoirat keskenään erisukuisia, vähintään isovanhempien tasolla eli isovanhemmat eivät saisi olla samoja koirien kesken.