Bichon frisé ja koira-allergikot

Joitakin koirarotuja, kuten esim. Bichon frisétä, villakoiria ja vehnäterriereitä kaupitellaan erilaisissa julkaisuissa attribuutein ”hypoallerginen”, ”sopii allergisille” jne. – meillä on paljon bichonin-omistajia, jotka sanovat rodun valinnan syyksi juuri sen, että tämä rotu ei aiheuta heille allergiaa, samoin myös bichon frisé -kasvattajien joukossa on henkilöitä, jotka ovat mielestään allergisia muille koiraroduille, mutta eivät kuitenkaan bichonille. Allergioita on kuitenkin niin kovin monenlaisia samoin kuin ihmisiäkin ja on väärin luvata pennunostajalle, että joku rotu ei varmasti aiheuta kenellekään allergiaa.

Allergiasairaalassa on tutkittu useita hypoallergiseksi väitettyjä koirarotuja ja heidän tutkimustensa mukaan niissä kaikissa on allergeeneja (allergeeneja eivät ole pelkästään koiran hilse, vaan myös sylki ja esim. virtsa). Jos koira-allerginen perhe ottaa bichonin, heidän on itse ratkaistava kantansa mahdolliseen koiran aiheuttamaan allergiaan. Aikuisella ihmisellä on oikeus itse päättää, minkälaisia riskejä hän ottaa elämässään, mutta mitä lapsiin tulee, niin vanhemmilla on vastuu päätöksestä – pieni lapsi ei ole kykenevä ratkaisemaan mahdollisesti koko loppuelämäänsä vaikuttavaa asiaa.

On vastuutonta kasvattajalta myydä koiranpentu ihmisille niin, että annetaan ostajan uskoa, että bichon frisé ei aiheuta lainkaan allergiaa; tämä käsitys perustuu ainoastaan tuntumaan, ei ole olemassa mitään tieteellisiä tutkimustuloksia, jotka tukisivat tätä väitettä. Vastuuntuntoinen, koiristaan aidosti välittävä kasvattaja ei myy pentua niin, että lupaa ostajalle jotakin, mistä ei voi olla varma ja pahimmassa tapauksessa pentu maksaa siitä hengellään. Luopumispäätös ei ole helppo kummallekaan, ei omistajalle eikä koiralle. Ennen ostopäätöstä ostajan tulee riittävästi perehtyä rotuun ja epäiltäessä koira-allergiaa, riittävän pitkän aikaa altistaa itseään koirille esim. vierailemalla perheissä, joissa on bichon frisé.

Suuri osa näistä kasvattajista, jotka mainostavat rotuamme ”allergiaa aiheuttamattomaksi”, eivät kuulu rotujärjestöömme ja nämä ns. ”kasvattajat” ratsastavat vastuuntuntoisten, rodusta aidosti välittävien hyvien kasvattajien ja heidän koiriensa maineella. Rotujärjestö tekee mahdollisuuksiensa mukaan valistustyötä, jotta saisimme uudet pennunostajat tietoisiksi rodun ominaisuuksista ja ostajan oikeuksista ja siitä mikä merkitys on hyväluonteisilla, terveillä vanhemmilla ja pennun oikealla hoidolla jo kasvattajan kodissa pennun tulevan elämän kannalta – auta sinä pennunostajana rotujärjestöä tekemällä pennunostopäätöksesi asiallisen informaation ja riittävän harkinnan perusteella!

Copyright © Jaana Hellsten